Terveisiä LUOMUSEMINAARISTA!

Julkaistu: 3 lokakuuta, 2016

Terveisiä LUOMUSEMINAARISTA!

Parhaan sadonkorjuuajan päätteeksi tempaisi Luomuinstituutti & Etelä-Savo mahtavalla MAISTA LUOMU -tapahtumalla 30.9.-2.10.

Kolmipäiväinen tapahtuma kokosi Mikkeliin luomutuottajia, kuluttajia, ravintoloitsijoita, etunenän tieteentekijöitä ynnä muita pitkin Savonmaata ja Suomea.

Tapahtuman huikeinta antia edusti Ihmisen parhaaksi LUOMUSEMINAARI yliopistokeskuksella.

Tieteen perusteluja luomuruoalle esittelivät analyyttisesti Raija Tahvo, professori Lukesta, Aila Vanhatalo professori HY:stä, Tari Haahtela, professori (emeritus) HUS:sta, Seppo Salminen, professori TY:sta. Professori Helena Kahiluoto LUT:sta esitelmöi, mitä on luomu tieteen ja tulevaisuuden kantokyvyn näkökulmasta.Tutkimustietoa kasvinsuojelujäämistä tavanomaisissa vs. luomuelintarvikkeista välitettiin ylitarkastaja Sanna Viljakaisen toimesta.

Suuresti yhdistellen ja tiivistäen näistä:
Luomutuotteissa on keskimääräistä vähemmän kadmiumia (ihmiselle myrkyllinen, syöpää aiheuttava metalli) ja torjunta-ainejäämiä, sekä enemmän antioksidanttia (kasvisten puolustusmolekyyli, välttämätön elimistön terveenä säilymiselle). Viljelytapa (luomu vs. tavanomainen) vaikuttaa maaperän mikrobiostoon, ja sitä kautta suoraan ihmiseen tai lihansyönnin kautta ihmiseen. Osa ihmisistä on herkempiä torjunta-ainejäämille, ja siten osa ihmisistä myös reagoi erilaisiin ympäristömyrkkyihin vielä muita herkemmin.  Kokonaisuudessaan terveellinen ja puhdas ruokavalio suojaa ihmistä. Erityisesti korostettiin sikiökauden puhtaan ruokavalion merkitystä (äidin ruokavalio).
Maidon rasvahappojen ero luomu vs. tavanomaisessa maidossa on pieni. Sen sijaan omega 3-rasvahappoja on luomumaidossa enemmän.Tämä johtuu laiduntyypeistä.
Elintavat ja ympäristö ratkaisevat geenejä enemmän esim. allergian synnyn. Valtaosa ruoka-aineallergioista on seurausta medikalisoitumisesta.  Terve immuunijärjestelmä alkaa kehittyä jo ennen hedelmöittymistä, sikiökaudella, alatiesynnytyksessä ja imetyksessä tämä saa suurimmat myönteiset mikrobilatauksensa. Nämä myötävaikuttavat ei-allergioiden syntymiseen. Ihmisen etääntyminen "maasta", ilmansaasteet, ympäristömyrkyt, kaupungistuminen, liialliset desinfioinnit, varovaisuus yms. laittavat ihmisen luonnolliset suojatekijät vähenemään. Sen sijaan "maasta on saatava sparraajia", jotka vahvistavat immuunitoleranssia. Suolistomikrobisto suojaa ihmistä sairauksia aiheuttavilta tekijöiltä ja kerää energiaa varastoon. Mahdollisimman vähän manipuloituja elintarvikkeita (luomua) valitsemalla vahvistamme luonnollista mikrobistoa, joka myötävaikuttaa terveyteen. Mikrobiston yhteyttä allergioiden, lihavuuden, sekä mm. masennuksen ja monen muun tekijän puhkeamiseen tutkitaan. Jo nyt on näyttöä mm. atooppisen sairauden ja varhaisen mikrobiston koostumuksen yhteydestä, sekä siitä, että mikrobisto on erilainen lapsilla, jotka myöhemmin lihovat.
Maapallon ekologinen kestävyys on jo nyt joiltain osin ylittänyt sen kantokyvyn.
Tutkimusten mukaan suomalaisten elintarvikkeiden jäämätasot ovat pieniä, ja suomessa tuotettu ruoka puhdasta. Kotimaisten tuotteiden määräystenvastaisten näytteiden osuus on pienempi kuin tuontielintarvikkeiden. Luomutuotteissa esiintyy (torjunta-aine-)jäämiä vain harvoin. Eniten määräystenvastaisia jäämiä havaitaan kolmansien maiden tuotteissa, vähiten kotimaisessa luomutuotetussa elintarvikkeessa. 
Lisää tutkimusta tarvitaan luomuasioista kosolti.

Luomun merkityksestä ruoan ammattilaiselle kertoi Michelin-ravintoloitsija Pekka Terävä, Ravintola Olosta. Siitä jäi mieleemme erityisesti teema "huippumakuja voi syntyä vain huippuraaka-aineista". Sellaisia huippumakuja, makujen sinfoniaa saimme maistella luomugaalaillallisella, jonka menusta vastasi ravintoloitsija itse.

Koko seminaaripäivän päätti meidän paimenen puheenvuoro "Ihmisen vastuu". Mikä se on se meidän ihmisten vastuu kaiken tämän maailman keskellä? Luomu ei ole vain ihmisten parhaaksi vaan se on ihmiskunnan säilymisen elinehto. Tästä meillä jokaisella on vastuu. 

 

(Oheisesta koosteesta vastaa emäntä. Mikäli haluat tarkemman kuvauksen tiedoista, katso vod.kepit.tv/luomuseminaari.html . Siellä äänite osasta seminaaria sekä alkuperäisten esitysten diat.)