LAMPAAT

Tolvilan kartanon lammastilalla kasvatetaan suomenlampaita. Tilalla on pitkät juuret suomalaisessa historiassa, ja tästä syystä haluamme vaalia perinteitä myös suomalaista lammasrotua ajatellen. Suomenlammas on alkuperäisrotu ja sen iäksi on ulkoisten ominaisuuksien perusteella arvioitu noin tuhat vuotta - todennäköisesti niitä on ollut tälläkin tilalla jo kauan ennen meitä! Meille on kunnia asia toimia alkuperäisrotutilana.

Skandinaavisten ja luoteisvenäläisten rotujen ja kantojen tavoin suomenlammas kuuluu pohjoisten, lyhythäntäisten lampaiden roturyhmään. Suurin osa suomenlampaista on valkoisia, mutta rodusta on myös musta, ruskea ja harmaa värityyppi.  Rotu tunnetaan sen korkeasta hedelmällisyydestä, varhaisesta sukukypsyydestä, hyvistä emo-ominaisuuksista, korkeasta maidontuotannosta, terveydestä, sopeutumisesta kylmään ympäristöön ja pehmeästä, kiiltävästä, keskihienosta ja kiharasta villasta. Suomenlampaan pää ja jalat ovat villattomia. Keskisikiävyys on tuotosseurantaan osallistuvilla tiloilla aikuisilla uuhilla keskimäärin 2,5 karitsaa/ uuhi ja karitsoitten syntymäpaino 3 - 4 kg. Karitsoitten lisäkasvut syntymästä neljän kuukauden ikään ovat 200 - 300 g/pv. Aikuisten uuhien painot ovat keskimäärin 65 - 75 kg ja pässien painot 85 - 105 kg. Suomenlampaat ovat pitkäikäisiä. Rodulle tunnusomaista on rasvan varastoituminen ontelorasvana eikä pintarasvana kuten monilla muilla roduilla. (Suomen Lammasyhdistys ry)

 

LAMPAAN HOITO TOLVILAN KARTANON LAMMASTILALLA

Lammas on osa tärkeää kulttuurimaisemaa

Tolvilan suomenlammas elää luonnon monimuotoisuuden ja luonnonläheisen perinnemaiseman edistäjänä laiduntaen Vanajaveden rannoilla.  Suurin osa tilan laitumista on perinnebiotoopiksi luokiteltua niitty- ja metsälaidunta, tämän lisäksi osa laitumista on peltolaitumia.  Lampaan laiduntaessa niitty- ja metsälaitumilla toteutuu sen mahdollisuus lajityypilliseen käyttäytymiseen saada laiduntaa rauhassa omassa katraassaan ja vaihtelevassa ympäristössä. Tolvilan lampaat elävät isoilla laitumilla oman rytminsä mukaisesti. Näin olle ne eivät välttämättä tule ihmisten rapsuteltaviksi. 

Lammas elää laumassa, jonka ympäristöystävällinen laiduntaminen on säilyttänyt maisemat avoimina ja edistänyt luonnon monimuotoisuutta kasvien, hyönteisten, perhosten ja lintujen lisääntymisen sekä säilymisen myötä. Lammas on tärkeä osa elävää suomalaista maalaismaisemaa.

Lammas on itsessään arvokas elinkunnan jäsen

Lammasta hoidetaan hyvin noudattaen eettisiä ja ekologisia periaatteita.  Lammas kasvaa lajille tyypillisesti osana omaa laumaansa isoilla, rauhallisilla laitumilla ja väljässä, ilmastoidussa lampolassa. Lampaalle on tarjolla lämpöä, tilalla tuotettua ravintoa ja kuivikkeita, tarvittavia kivennäisiä sekä raikasta vettä.  Lammas laiduntaa toukokuusta lokakuulle. Laitumilla on tarjolla katetut suojat sateen ja tuulen varalta. Teiden tai asutusten tuoma häly on etäällä vaikka elämmekin keskellä kiireistä Suomea.  Eläimiä hoidetaan ja tarkkaillaan päivittäin ja mahdolliset sairastumiset hoidetaan aktiivisesti.  Karitsoinnin aikaan jokaiselle uuhelle ja hänen vuonueelleen taataan ensimmäisten päivien ajan oma ”karitsointikammari”. Näemme päivittäin, että Tolvilan lammas märehtii rauhassa - vain hyvinvoiva lammas tekee näin.

Sertifikaatit

Olemme siirtyneet luonnonmukaiseen tuotantoon keväällä 2012 ja siten sitoutuneet luomutuotannon asettamiin vaatimuksiin lampolan, eläintenhoidon ja käytetyn ruokinnan suhteen. Luomutila tarkastetaan vuosittain.  

Lisäksi olemme Lammasmaailman kumppanuustila, ja tämän myötä sitoutuneet Lammasmaailman asettamiin edellytyksiin lampaan hyvinvoinnin osalta (kts. www.lammasmaailma.fi). Tilallemme on tarjottu Kelpolammas-laatumerkki tavoitteellisen lammasterveydenhuollon merkiksi.