TERVEISIÄ LAITUMILTA

Julkaistu: 16 kesäkuuta, 2017

TERVEISIÄ LAITUMILTA

Hmm...on pitänyt vipinää yötä päivää! Karitsointi on meneillään vielä jonkin aikaa. Uuhet karitsoivat lampolassa, jokaisella uuhella on oma karitsointikammarinsa, jossa saa rauhassa synnyttää. Sitä mukaan kun karitsat vahvistuvat syntymänsä jälkeen, ja kun emän ja karitsan välinen vuorovaikutus, syöttämiset ym. sujuvat, siirretään vuonueet laitumelle. Toistaiseksi yli 100 uuhta on jo karitsoinut. Keskimäärin 2,5 karitsaa syntyy yhdelle uuhiäidille, joten kyllä täällä vilisee. Jollain uuhella on nyt ollut 4 tai 5 karitsaakin - siinä sitä vaaditaan äidinhermoilta paljon! Tuolla ne nyt sulassa sovussa kaikki viettävät kesäpäivää ylikypsällä voikukkapellolla. 

Paimen valvoo karitsointia ympäri vuorokauden. Kyllä, myös yöllä. Tämä tarkoittaa melkoisen repaleisia öitä ja väsymystä ja paljon paljon käsityötä. Onneksi meillä on päiväapuna harjoittelijamme Lotta, kesäpoika Roberto ja meidän vakkari Aivar.

Laitumella.jpg

Puun varjossa on lempeä lepäillä. Ihmeteltiin, mitä kummaa punaista tällä uuhella on päässään. Se oli hinkannut itseään tallin seinän punamultaan - ei sen kummempaa, sateella lähti pois.